2024. április 25. csütörtök
2013. dec. 19.

2013. december 17-én közmeghallgatást tartott Ököritófülpös Nagyközség Önkormányzatának Képviselő Testülete.

Szabó Béla Polgármester úr beszámolójában a 2013-as esztendő gazdálkodásáról, a közfoglalkoztatásról, , az intézményrendszerről, a közmunkáról, beruházásokról, fejlesztésekről és a kultúráról beszélt.

A kormány 2012 decemberében elengedte az önkormányzatok adósságait. Ez a döntés, Ököritófülpös költségvetésében 37 millió forint adósság elengedését jelentette, mely a fejlesztéseket, beruházásokat akadályozta, hisz amíg tartozásunk van, nem kaphatunk hitelt. Az adósság elengedésével jelentős előnyhöz jutott önkormányzatunk. A miniszterelnök úrtól kaptunk egy bizonyságlevelet, mely arról szól, hogy az ország összefogása révén az önkormányzatok kikerültek az adósságcsapdából és így közösen az ország javát tudjuk szolgálni.

Az önkormányzat éves költségvetése 380 millió forint, ebből a segélyek 78 millió forintot, a munkabérek 85 millió forint tesznek ki és a közfoglalkoztatás 70 millió forintba kerül. A következő időszakban hitel nélkül próbálunk gazdálkodni.

Az önkormányzat bankot váltott. A Fehérgyarmati Szatmár Szövetkezet kezeli a pénzét. Így növekedett a banki forgalom, továbbá megtartható két dolgozó munkahelye, valamint a lakosságnak sem kell eljárnia más településre ügyeket intézni. Felmerült egy bankautomata létesítésének lehetősége, melynek feltétele a banki forgalom növekedése.

Az intézményrendszer komoly átalakuláson ment át. Az iskola irányítását a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vette át. Ez a 3000 fő alatti településeknél kötelező volt. A fenntartói jogokat, és a működtetési költségeket átvette az Intézményfenntartó Központ. Az épület az önkormányzat tulajdonában maradt. Kezdetben sokat kellett segíteni, de mára, már önállóan működik a rendszer. Ahol tudunk, továbbra is segítünk az iskola működtetésében. Szerettük volna az épületet felújítani, mert nagyon leromlott állapotban van, de erre eddig nem volt lehetőségünk.

Az Óvoda levált az iskoláról, és az önkormányzat irányítása alatt maradt. Az élén vezető váltás történt. Meghirdettük az állást, melyre egy pályázat érkezett be, így Jakabné Zajti Tünde vette át az Óvoda vezetését.

Az Önkormányzati hivatal is átalakult. 2013. március 1-étől, az 5000 fő alatti települések nem tarthatnak fenn csak egy hivatalt. A géberjéni önkormányzat nevében megkeresett bennünket Máténé Vincze Andrea polgármester asszony. Március elsejével Géberjén csatlakozott hozzánk. Ezt a testület jóváhagyta. Az új elnevezésünk: „Ököritófülpös, Géberjén, Rápolt Közös Önkormányzati Hivatal”.

A megalakult Járási Hivatal egy főt elvitt Mátészalkára. Guti Sándorné bútorral, számítógéppel került át a Járási Hivatalba. Néhány feladatot is átvettek az önkormányzattól, de a lényeges feladatok itt maradtak.

Közmunka

252 fő a munkanélküli Ököritófülpösön. 2013-ban 183 főt foglalkoztattunk. Többféle közmunka van a faluban. A belvíz elvezető program keretében árkokat újítottak fel, mederlapot gyártottak, zárt belvízelvezető rendszert építettek ki. Így a Kossuth, a Táncsics valamint az Árpád utca vízelvezető rendszerének felújítása is megtörtént.

A mezőgazdasági munkában 23 fő vett részt. 15 fő a kertészetben zöldséget termesztett a konyhának, valamint 900 méteren kordonos uborkát termeltek, ezzel is az önkormányzatot gazdagították. 8 fő a halastónál dolgozott. A 18 hektáros horgásztavunkat tartották rendben.

Felszámolták az illegális szemétlerakó helyeket, feltöltötték a területet, halat telepítettek, faházat építettek a szerszámoknak. Ez utóbbi pihenőhelyként is funkcionál. Itt van a csónak is, mellyel a horgásztavat ellenőrzik.

Jelenleg kevés a horgászlétszám. Az önfenntartáshoz száz fő horgász kellene legalább.

Beruházások, fejlesztések 2013

A Könyvtár és Ifjúsági Ház felújítására 9,8 millió Ft támogatást kaptunk a Belügyminisztérium Közbiztonsági pályázata révén. Az önrésszel együtt 10 millió Ft fölé mentek a költségek. Felújítottuk, az épületet, nyílászárót cseréltünk, korszerűsítettük a fűtési rendszert, térfigyelő rendszert építettünk ki. Itt kapott helyet a KNB-s iroda, ahol a körzeti megbízottak hetente ügyfélfogadást tartanak. A térfigyelő rendszer anyagát is itt tárolják.

Másik beruházásunk a Községháza udvarának rendbetétele: a közmunkások térkövezték a bejáratot, valamint Fillegória is készült. Erre már nagy szüksége volt a falunak, hogy kulturált körülmények között tarthassuk meg rendezvényeinket.

Pályázatok

Az Óvoda felújítására nyújtottunk be pályázatot, melyet elfogadtak és hamarosan értékelni is fognak. A szennyvíz kezelésére benyújtott pályázatunkat is elfogadták, de forráshiány miatt várakozó listán vagyunk. Van még egy fejlesztésünk, a szociális intézmények kitagolásáról. Erről Szécsi Bálint alpolgármester úr fog részletesen tájékoztatni, hiszen a Mérki Ápoló- Gondozó otthon kitagolásáról van szó.

Kultúra

A település kulturális életének vázát az Iskola, az Óvoda,az Idősek klubja,és a Fergeteges Táncegyesület alkotja. Intézményeink részt vesznek a rendezvényeken. Ezúton is szeretném megköszönni a felkészülést és a színvonalas műsorokat.

Bejelentés

A szociális tűzifa megérkezett, ez 254 mᶾ támogatást jelent Ököritófülpösnek. Értéke 4 millió 800 ezer forint. Ehhez az önrészt és a fuvart adja az önkormányzat 1 millió 200 ezer Ft értékben. Testületi Határozat alapján december 10-ig beadott kérvényeket ezután fogják elbírálni.

Beszámolója után Szabó Béla polgármester úr megköszönte a figyelmet és átadta a szót a jelenlévőknek.

Szécsi Bálint alpolgármester úr reagált a közmeghallgatás résztvevőinek hozzászólásaira, majd a Mérki Ápoló és Gondozó otthon tervezett működtetéséről tartott tájékoztatást. Elmondta, hogy a pályázatnak köszönhetően már öt ember dolgozik a Mérki intézményben. A jövőre vonatkozóan ez a létszám megháromszorozódhat. Amennyiben a szolgáltató központban sikerül megfelelő foglalkoztatási centrumot létrehozni és elindítani, lehetőség lesz arra, hogy a településen élő, megváltozott munkaképességű emberek is részt vegyenek a termelésben.

Ez a pályázat nemcsak fejlesztést és munkahelyteremtést jelent, hanem bizonyítja, hogy településünk nyitott, befogadó és ezen a területen szépen teljesít.

Alpolgármester úr elmondta, hogy a pályázat megvalósulását követően amennyiben munkaerőigény lép fel, azt helyiek fogják feltölteni.

A szakmai létszámnál követelmény a megfelelő szakmai képesítés. A rendszer szakképzett munkaerőket igényel, melyek képzése már két éve zajlik Ököritófülpösön. Keresztféléves képzés keretében még indul tanfolyam, ahová a már meglévő kilenc fő mellé még hét fő jelentkezhet. Így próbálják a településen élő embereket bevinni majd a rendszerbe. Ez a biztosíték arra, hogy ne keljen más településről kell hozni embert, mert nem lesz szociális gondozó. A technikai személyzet esetén vannak olyan területek, melyek nem igényelnek szakképesítést.

A pályázat befejezésének határideje 2015. március 31. A támogatási szerződést átküldték, innentől kezdve, megindulnak a közbeszerzési eljárások. Amennyiben határidőket tartani tudják, május végétől megkezdődhetnek az építkezések. A műszaki átadást 2014. év végére tervezik, hogy 2015 elején ezek az intézmények elinduljanak és elinduljon a foglalkoztatás is.

Az első két év nem látványos, de nagyon hatékony időszak volt az önkormányzat életében. Sikerült megtartani a munkahelyeket. START munkaprogrammal elindult egy célirányos fejlesztés, hosszú távú gondolkozás, mely igen komoly eredményeket mutat mind összegben, mind foglalkoztatás tekintetében.

Összefoglalva, az elmúlt három évben olyan dolgok történtek, nemcsak gazdasági, de morális tekintetben is, amelyek alapjai lehetnek egy középtávú fejlődésnek.

Ennek az iránynak a támogatásáról majd októberben a választók döntenek.

Polgármesteri hivatal

  • Cím: 4755 Ököritófülpös, Kossuth u. 108.
  • Telefon: (44) 557-500
  • Fax: (44) 557-509
  • E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ügyfélfogadás:

  • Hétfő: 08:00 - 10:00 és 13:00-16:00
  • Kedd: 08:00 - 12:00
  • Szerda: nincs ügyfélfogadás
  • Csütörtök: 13:00 - 16:00
  • Péntek: nincs ügyfélfogadás

Adattár